krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

risotto po góralsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

risotto po góralsku

Składniki:

risotto po góralsku

 

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g ryżu, najlepiej włoskiego, typu arborio
  • 50 ml śliwowicy
  • 1l bulionu lub wywaru z jarzyn
  • 5-6 łyżek tartego oscypka
  • 200 g wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

risotto po góralsku
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju do zeszklenia. Wsypać ryż i smażyć kilka minut, mieszając, aż zrobi się przezroczysty.

Wlać śliwowicę i mieszać intensywnie przez chwilę. Gdy wódka wyparuje, mieszając, powoli wlewać bulion. Gotować ok. 18 minut, często mieszając (ryż powinien być lekko twardawy). Pod sam koniec dodać oscypek i wymieszać. Odstawić pod przykryciem.

Boczek pokroić drobno i wysmażyć. Podając, posypać risotto skwarkami.