WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Risotto szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne, sycące, zdrowe i szybkie w przygotowaniu risotto. O ciekawym, zielonym kolorze szpinaku.

Risotto szpinakowe

Składniki:

Risotto szpinakowe

 

Sposób przygotowania:

Risotto szpinakowe

1

Risotto szpinakowe
Podsmażamy pokrojoną pierś z kurczaka Powinna być lekko rumiana.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posoloną podsmażamy na oleju.

2

Risotto szpinakowe
Na oleju podsmażamy ryż aż zmieni kolor cały czas mieszając by się nie przypalił.

Rozgrzewamy na patelni olej i na gorący wsypujemy ryż, mieszając smażymy, aż zmieni kolor.

3

Risotto szpinakowe
Do ryżu dodajemy szpinak czosnek i dusimy aż zmięknie.

Do podsmażonego ryżu dodajemy roztarte ząbki czosnku, szpinak i podlewamy delikatnie bulionem. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.

4

Risotto szpinakowe
Do risotta dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka i razem jeszcze jakiś czas dusimy.

Do podduszonego risotta dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka i cały czas podlewając bulionem dusimy, aż ryż stanie się odpowiednio miękki. Na koniec, gdy risotto będzie odpowiednio miękkie, doprawiamy w miarę potrzeb solą i pieprzem, podajemy na gorąco, możemy posypać startym parmezanem.