luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Risotto z bobem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne niecodzienne risotto z bobem

Risotto z bobem

Składniki:

Risotto z bobem

 

  • 1 szkl ryżu
  • 2 szkl bulionu
  • 200 g mięsa (szynka łopatka)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki groszku z puszki
  • 300 g bobu
  • 100 g czerwonej papryki
  • 1 łyżka suszonej jarzynki
  • 1 cebula
  • szczypta oregano
  • szczypta przyprawy do potraw włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Risotto z bobem
Bób ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, przyrumienić cebulę z drobno pokrojonym mięsem, dodać ryż, przemieszać i dolać bulion.
Dodać pokrojony seler, pomidory, paprykę, suszoną jarzynkę i przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać bób i groszek, chwilę jeszcze podusić doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać natkę pietruszki. Podawać z marynatami lub surówką.