kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Risotto z bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fantastyczne zielone risotto z bobem jest kwintesencją lata. Łączy wyraziste smaki boczku, czosnku i wina z sycącym bobem, słodkawą cebulą i kremowa konsystencją ryżu z śmietanką

Risotto z bobem

Składniki:

Risotto z bobem

podstawowe

  • (na 4 porcje)
  • 200g boczku wędzonego
  • 2 białe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200-250g ryżu do risotto
  • 500ml bulionu warzywnego
  • Kieliszek wytrawnego martini
  • 100ml śmietanki 12%
  • Łyżka masła
  • Sól/ czarny pieprz
  • 500g bobu

 

  • Do podania:
  • Skórka cytrynowa
  • Świeże oregano
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Risotto z bobem
Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy).

Na dużej patelni przesmażamy boczek pokrojony w średniej wielkości kostkę. Gdy większość tłuszczu się wtopi dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Na tym etapie możemy odlać nadmiar tłuszczu, który wytopił się z boczku. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dosypujemy ryż i przesmażamy aż zacznie być szklisty. Podlewamy bulionem warzywnym i winem. Nie wlewamy całego bulionu na raz. Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie „al dente”. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy wcześniej przygotowany bób oraz słodką śmietanka i masło. Doprawimy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Serwujemy posypane płatkami parmezanu, skórka cytrynowa i listami oregano.