Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Risotto z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wegetariańska propozycja na obiad dla całej rodziny. Brokuły dodane pod koniec gotowania dodają chrupkości całemu daniu.

Risotto z brokułami

Składniki:

Risotto z brokułami

 

  • 300 g ryżu do risotto
  • 100 ml białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 100g sera parmezan
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z brokułami

ETAP 1:

Risotto z brokułami
Podsmażoną cebulę mieszamy z ryżem i dolewamy wino

Zaczynamy od zeszklenia pokrojonej w kostkę cebuli na patelni z niewielką ilością oleju. Dorzucamy ryż i po dokładnym wymieszaniu dolewamy wino.

ETAP 2:

Risotto z brokułami
Bulion dolewamy na patelnię małymi porcjami

Stopniowo, niedużymi porcjami dolewamy bulion, mieszając całość od czasu do czasu.

W międzyczasie umytego brokuła dzielimy na różyczki, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.

Zostawiamy w gorącej wodzie na 3 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

ETAP 3:

Risotto z brokułami
Brokuła dodajemy pod koniec gotowania tuż przed dodaniem sera

Jak już ryż jest prawie gotowy (zostały max dwie porcje bulionu do dolania) do dorzucamy brokuły. Całość mieszamy.

Na końcu dosypujemy starty ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

danie risotto