jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Risotto z brukselką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli lubicie brukselkę to danie dla Was.

Risotto z brukselką

Składniki:

Risotto z brukselką

 

  • brukselka 300 g
  • ryż 1/2 szklanki
  • cebula średnia 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • białe wino wytrawne 1/4 szklanki
  • bulion warzywny 1-1,5 szklanki
  • sól 5 szczypt
  • pieprz 3 szczypty
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • olej do smażenia 2 łyżki
  • starty parmezan 3-5 szczypty

 

Sposób przygotowania:

Risotto z brukselką
Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści. Brukselkę podgotować na parze z odrobiną soli. Następnie brukselkę ostudzić i przekroić na pół. Bulion do risotta musi być ciepły. na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć cebulę na złoty kolor. Następnie do cebuli dodać ryż i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażyć (mieszając cały czas), aż do trzeszczenia ryżu pod łopatką. Dodać wino, mieszać, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie do ryżu dodać pół szklanki bulionu, mieszać danie, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie dodać brukselkę, podlać bulionem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość gotować podlewając ciepłym bulionem, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. Na samym końcu dodać łyżkę soku z cytryny i wymieszać. Do dania dodać parmezan i wymieszać aby wszystko dobrze się połączyło.