cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Risotto z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Risotto wytrawne z czereśniami I winem i na dodatek cebula; zapewniam ,że można przekonać się do takiego połączenia składników.

Risotto z czereśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto z czereśniami

 

  • /2 porcje/
  • ok. 200 g ryżu na risotto
  • 200 g czereśni
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała szalotka
  • ok.50 g posiekanych migdałów
  • ½ szklanki wina białego półwytrawnego/użyłam "Prosecco"/
  • ok.500 ml bulionu warzywnego.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z czereśniami
-Zagotować bulion. Łyżkę masła przełożyć do rondelka lub wyskiej patelni i roztopić na małym ogniu, dodać drobniutko posiekaną szalotkę, chwilkę podsmażyć /nie rumienić/. -Wsypać ryż, wymieszać i dusić kilka minut mieszając drewnianą łyżką. -Dodać wino , zwiększyć ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu. -Wlać dwie małe chochelki bulionu i kontynuować gotowanie. -Wsypać połówki wypestkowanych czereśni, wymieszać, uzupełnić ubytek płynu i gotować do miękkości ryżu/ razem ok.15 minut/. -Bulion dolewać przez cały czas gotowania ,stopniowo w miarę wchłaniania go przez ryż. -Zdjąć z ognia , dodać drobno posiekane migdały, resztę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Odstawić na kilka minut ,a następnie przełożyć na talerze. -Ozdobić świeżymi,zielonymi listkami i migdałami.
Risotto z czereśniami
Cebulkę podsmażyć delikatnie na maśle i dodać ryż.
Risotto z czereśniami
Wlać wino podgotować i dodać bulion warzywny.
Risotto z czereśniami
Wsypać wypestkowane owoce gotować do miękkości ryżu a nastepnie przełozyć na talerze .

Tagi:

ryż risotto