iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Risotto z dyni na białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Risotto z dyni na białym winie z grana padano

Risotto z dyni na białym winie

Składniki:

Risotto z dyni na białym winie

 

  • 1 szklanka ryżu do risotta
  • 1 cebula
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 szt por (biała część)
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulion
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • 1 łyżka masła
  • grana padano

 

Sposób przygotowania:

Risotto z dyni na białym winie
Do dania użyłam dyni pokrojonej w kostkę ,którą miałam już zamrożoną ale można użyć dyni świeżej . Cebulę obrałam z łupiny , pora umyłam i osuszyłam . Na patelni rozpuściłam łyżkę masła dodałam pokrojoną drobno cebulkę , kostki dyni i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Podsmażyłam wszystko na dużym ogniu ok 4 min. Dodałam szklankę ryżu - pomieszałam i chwilę smażyłam. Następnie zalałam wszystko winem i chwilę mieszałam nie pomniejszając płomienia. Kiedy wino zredukowało się dolałam troszkę bulionu i nakryłam patelnie . Po ok 4 min pomieszałam i znów nakryłam. Czynność powtarzałam aż ryż był miękki. Na koniec dodałam starty grana padano i doprawiłam całość pieprzem i solą .