Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Risotto z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, kremowe risotto, które wygląda niezwykle atrakcyjnie dzięki dodatkowi dyni.

Risotto z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z dynią

 

Sposób przygotowania:

Risotto z dynią
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miękki miąższ. Następnie kroimy ją w kostkę 1cm. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy kostki dyni i wszystko razem dusimy aż do miękkości dyni doprawiając solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku. Usmażoną dynię wykładamy na talerz. Na patelni rozpuszczamy 20 g masła. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarenka będą przejrzyste. Kolejno wlewamy bulion i zagotowujemy. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całą wodę - około 12 - 15 minut. Możemy dodać jeszcze do smaku masło. Gdy ryż będzie gotowy zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy dynię, wszystko dokładnie mieszamy, chwilkę podsmażamy i podajemy.
Risotto z dynią
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miękki miąższ. Następnie kroimy ją w kostkę 1cm.
Risotto z dynią
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy kostki dyni i wszystko razem dusimy aż do miękkości dyni doprawiając solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Risotto z dynią
Na patelni rozpuszczamy 20 g masła. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarenka będą przejrzyste. Kolejno wlewamy bulion i zagotowujemy.
Risotto z dynią
Gdy ryż będzie gotowy zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy dynię, wszystko dokładnie mieszamy, chwilkę podsmażamy i podajemy.