SUPERPRZEPIS

Risotto z dynią i papryką

  • 1
  • dża
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Risotto z dynią i papryką Więcej zdjęć (5)

Smakowity kolorowy obiad na szybko

Składniki:

Risotto z dynią i papryką

 

  • 50 dag ryżu arborio
  • 50 dag dyni
  • 1 papryka czerwona
  • 3 małe cebulki
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 litr lekkiego bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Risotto z dynią i papryką
Dynię obrać, wyciąć pestki i pokroić w ok. centymetrową kostkę . Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w zapałkę. Cebulki obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła, wrzucić dynię i paprykę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć mieszając ok. 10 minut, odstawić. W dużym rondlu rozgrzać po 1 łyżce masła i oleju, wrzucić cebulę, odrobinę posolić, popieprzyć i podsmażyć mieszając, do momentu gdy cebula się zeszkli. Następniedorzucić opłukany pod bieżącą wodą ryż i smażyć kolejne 2 minuty mieszając. Później stopniowo dolewać płyny, po ½ szklanki, przy czym w pierwszej kolejności wlać wino, następnie bulion. Za każdym razem czekać, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzać, aż ryż będzie miękki. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać do ryżu podsmażoną dynię z papryką. Całość wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty. Na talerzu posypać odrobiną parmezanu.
Risotto z dynią i papryką
Niewielka ilość składników nie stoi w sprzeczności z pysznym efektem
Risotto z dynią i papryką
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła, wrzucić dynię i paprykę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć mieszając ok. 10 minut, odstawić
Risotto z dynią i papryką
W rondlu rozgrzać masło i olej, wrzucić cebulę, posolić, popieprzyć i podsmażyć do momentu gdy cebula się zeszkli dorzucić ryż i smażyć kolejne 2 minuty mieszając
Risotto z dynią i papryką
Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać do ryżu podsmażoną dynię z papryką.