edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Risotto z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Uwielbiam risotto, ponieważ można je przygotowac z niewielu składników, a zawsze smakuje wyśmienicie :)

Risotto z groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z groszkiem

 

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • cebula
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • bulion warzywny –około 3 szklanek
  • 40 g utartego parmezanu
  • sól

Sposób przygotowania:

Risotto z groszkiem
Ryż opłukać na sicie pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. W głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać masło i olej, zeszklić cebulę. Dodać osączony ryż i mieszając smażyć chwilę aż stanie się szklisty. Wlać wino, a następnie dodać zamrożony groszek, przemieszać. Powoli porcjami dodawać gorący bulion. Następną porcję płynu wlewać dopiero, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Po około 20 minutach ryż powinien być miękki, dodać parmezan i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać od razu.
Risotto z groszkiem
W głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać masło i olej, zeszklić cebulę.
Risotto z groszkiem
Dodać osączony ryż i mieszając smażyć chwilę aż stanie się szklisty.
Risotto z groszkiem
Powoli porcjami dodawać gorący bulion. Następną porcję płynu wlewać dopiero, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
Risotto z groszkiem
Po około 20 minutach ryż powinien być miękki, dodać parmezan i wymieszać.