Strona główna Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Przepisy z grzybami leśnymi

alaaa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 512
zdjęcia: 1 z 4
Risotto z grzybami leśnymi
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Risotto pachnące grzybkami leśnymi, pycha.


trudność: łatwe
czas:

Risotto z grzybami leśnymi - SKŁADNIKI:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 250 g grzybów leśnych (borowiki, maślaki)
  • 1 średnia cebula
  • sól do smaku

Risotto z grzybami leśnymi - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki masła dodać cebulę i leciutko zeszklić. Dodać odsączone grzyby i chwilkę podsmażyć. Na dużej patelni rozpuścić masło dodać olej rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie wino. Dolewać porcjami bulion i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać podsmażone grzyby, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Risotto z grzybami leśnymi  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryż
Kolorowe risotto z dynią Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami Ryżowo-grzybowy placek na zimno
Ryżowy kwiat z dodatkami Ryż z mięsem mielonym Proste dyniowe risotto
Krokiety z farszem ryżowo kurkowym Pierś z kurczaka z ryżem Risotto pełne jesieni
Pierś z indyka z kalarepką i ryżem Ryż podsmażany z mięsem mielonym Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane