grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Risotto z kremem marchewkowym z gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto z kremem marchewkowym z dodatkiem włoskiego sera gorgonzola, aromatyzowane białym winem i czarnym pieprzem, niezwykle smacznym i kolorowym daniem.

Risotto z kremem marchewkowym z gorgonzolą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Risotto z kremem marchewkowym z gorgonzolą

 

Sposób przygotowania:

Risotto z kremem marchewkowym z gorgonzolą

Przygotowanie bulionu

Risotto z kremem marchewkowym z gorgonzolą
Marchewki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w 1 litrze wody do miękkości.

Z wody po ugotowanej marchewce odlewamy 750 ml bulionu. Resztę wody wykorzystujemy do zblendowania marchewek.

Przygotowanie risotto

Risotto z kremem marchewkowym z gorgonzolą
Ryżu nie należy płukać, ponieważ płukanie usuwa skrobię dającą ryżowi kremową konsystencję.

Szalotki kroimy w kostkę.

W szerokim i wysokim garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki.


Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut.


Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje.

Gotowanie risotto

Risotto z kremem marchewkowym z gorgonzolą
Przed podaniem risotto oprószamy startym parmezanem i czarnym pieprzem.

Do ryżu dodajemy zblendowany krem marchewkowy. Stopniowo dolewamy gorący bulion, mieszając delikatnie od czasu do czasu.

Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy resztę masła oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola.

Risotto delikatnie mieszamy.

Wyłączamy gaz pod risotto. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty do przegryzienia się smaków.


Tagi:

risotto danie