SUPERPRZEPIS

Risotto z kurczakiem i bobem

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Risotto z kurczakiem i bobem

Risotto jest daniem, które zazwyczaj wystarcza za dwudaniowy obiad, teraz w sezonie urozmaiciłam go i dodałam świeży bób, danie wyszło aromatyczne, delikatne i przepyszne!

Składniki:

Risotto z kurczakiem i bobem

 

  • 100 g ryżu
  • 40 dag fileta z kurczaka
  • 40 dag bobu
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • jarzynka lub sól do smaku
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 5 łyżek oliwy
  • 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem i bobem

ETAP 1:

Risotto z kurczakiem i bobem
bób gotujemy w osolonym wrzątku następnie obieramy

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, odcedzamy, trzymamy w cieple.
Bób również gotujemy około 5 minut po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupin.

ETAP 2:

Risotto z kurczakiem i bobem
mięso z cebulą smażymy na oleju na patelni

Cebulę obieramy, siekamy drobno, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, fileta kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię wlewamy oliwę doprawiamy jarzynką i przesmażamy 5 minut,

ETAP 3:

Risotto z kurczakiem i bobem
dodajemy pod koniec duszenia bób i ryż mieszamy i podajemy

po czym wlewamy wodę i gotujemy 20 minut, gdy mięso będzie gotowe, wsypujemy ugotowany bób i ryż, całość mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem.Podajemy gorące.