SUPERPRZEPIS

Risotto z kurczakiem i fasolą

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Risotto z kurczakiem i fasolą Więcej zdjęć (3)

Bardzo sycące - świetny obiad w zimowy dzień

Składniki:

Risotto z kurczakiem i fasolą

 

  • 250 gram ryżu do risotto
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 litr rosołu
  • 9-10 średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 dojrzałego avocado
  • starty parmezan
  • łyżeczka masła
  • natka pietruszki do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem i fasolą
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobniutko pokrojone pieczarki i cebulkę, dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy ryż i zalewamy rosołem. Na drugiej patelni smażymy pokrojonego w małe kawałki kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ryż napęcznieje i będzie już miękki, dodajemy fasolę, usmażonego kurczaka, mieszamy, doprawiamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone w kosteczkę avocado, mieszamy i podajemy posypane parmezanem i pietruszką
Risotto z kurczakiem i fasolą
Pieczarki i cebulę kroimy drobno, dusimy na maśle pod przykryciem
Risotto z kurczakiem i fasolą
Kurczaka smażymy na osobnej patelni aż się zarumieni