Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 667]

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne risotto z kurczakiem i pieczarkami, posypane startym parmezanem i udekorowane świeżą natką pietruszki.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

 

  • pierś z kurczaka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • ryż do risotta 150-200 gram
  • pieczarki 15 dkg L
  • bulion drobiowy 2-3 szklanki
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • przyprawa do kurczaka
  • gałązki pietruszki
  • parmezan starty do posypania
  • czarny pieprz
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na kwadrans. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy przez 5 minut. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na dość spore kawałki pieczarki. Smażymy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Zdejmujemy z patelni mięso i pieczarki.

Na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy ryż. Podlewamy ryż bulionem i dusimy do momentu, aż ryż będzie miał kremową konsystencję. W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszamy i uzupełniamy bulion.

Dodajemy do ryżu mięso i pieczarki. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na kwadrans.
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy przez 5 minut.
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy ryż
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Dodajemy do ryżu mięso i pieczarki. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dusimy jeszcze 2-3 minuty.