edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na białym winie, pachnące tymiankiem

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

 

  • Duża porcja:
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 300 g piersi z kurczaka (1 duża sztuka)
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 10 sztuk zielonych oliwek nadziewanych papryką (lub czarnych dla koloru)
  • 1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 szklanka białego wina (ja dałam domowe z jabłek)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i zalać łyżką sosu sojowego.
Pieczarki oczyścić i pokroić w małe kawałki lub plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać ryż i mieszać przez około minutę, aż cały pokryje się oliwą. Powoli porcjami dodawać gorący bulion i wino. Następną porcję płynu wlewać dopiero, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Mniej więcej w połowie gotowania dodać roztarty w dłoniach tymianek. Po około 15-20 minutach ryż powinien zmięknąć. Jeśli w tym momencie ryż nadal będzie jeszcze twardy, można dodać troszkę wody i jeszcze chwilę go pogotować.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć na nim przygotowanego kurczaka. Zdjąć z patelni i na tym samych tłuszczu przesmażyć oprószone solą pieczarki.
Do ryżu dodać kurczaka, pieczarki i pokrojone w plasterki oliwki, chwilkę razem podgrzewać. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
W przypadku korzystania z kostek bulionowych, zamiast jednej drobiowej można dać grzybową.