Strona główna Risotto z kurczakiem i szpinakiem

Risotto z kurczakiem i szpinakiem

Kurczak, Ryż, Szpinak « poprzedni | następny »
peggi - Przepis na: Risotto z kurczakiem i szpinakiem offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 172
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Risotto z kurczakiem i szpinakiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne i szybkie danie z ryżu, kurczaka i szpinaku


trudność: łatwe
czas:

Risotto z kurczakiem i szpinakiem - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 50g masła
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wina
  • 225 g świeżego szpinaku
  • 280 g pieczonego kurczaka
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki lub szczypiorku
  • starty parmezan do posypania

Risotto z kurczakiem i szpinakiem - PRZYGOTOWANIE:

Kostkę rosołową rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody. Szpinak myjemy i przebieramy. Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 700 ml). Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy szpinak, a po kolejnych 3 minutach posiekanego kurczaka i serek mascarpone. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki lub szczypiorek. Risotto podajemy posypane startym parmezanem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Risotto z kurczakiem i szpinakiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Roladki z kurczaka z bazylią Zapiekana kasza gryczana Mięso w sosie musztardowo-miodowym
Ziemniaki zapiekane z kurczakiem Placuszki z kurczaka z sezamem Domowa wędlina z suszonymi pomidorami
Potrawka w tajskim sosie Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem Kurczak w sezamie na ostro
Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym Rolada drobiowa nadziana grzybami i camembertem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane