Strona główna Risotto z kurczakiem i szpinakiem

Risotto z kurczakiem i szpinakiem

Kurczak, Ryż, Szpinak « poprzedni | następny »
peggi - Przepis na: Risotto z kurczakiem i szpinakiem offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 173
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Risotto z kurczakiem i szpinakiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne i szybkie danie z ryżu, kurczaka i szpinaku


trudność: łatwe
czas:

Risotto z kurczakiem i szpinakiem - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 50g masła
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wina
  • 225 g świeżego szpinaku
  • 280 g pieczonego kurczaka
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki lub szczypiorku
  • starty parmezan do posypania

Risotto z kurczakiem i szpinakiem - PRZYGOTOWANIE:

Kostkę rosołową rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody. Szpinak myjemy i przebieramy. Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 700 ml). Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy szpinak, a po kolejnych 3 minutach posiekanego kurczaka i serek mascarpone. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki lub szczypiorek. Risotto podajemy posypane startym parmezanem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Risotto z kurczakiem i szpinakiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami Mięso z kurczaka w majonezowej panierce Pałki z kurczaka z sosem
Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą Kukurydziane skrzydełka Pieczone skrzydełka z kurczaka
Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami Grillowane piersi z kurczaka
Udka w panierce z płatków Placki z kurczaka z brokułem i słonecznikiem Czosnkowo-tymiankowy kurczak

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane