MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Risotto z kurczakiem, papryką i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Risotto z kurczakiem, papryką, cebulką dymką i pieczarkami

Risotto z kurczakiem, papryką i cebulką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z kurczakiem, papryką i cebulką

 

  • na 3 porcje:
  • szklanka ryżu arborio ok 225g
  • 350g fileta z kurczaka
  • 1 papryka
  • 3 x cebulka dymka
  • 3 pieczarki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 łyżeczki tymianki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kostka rosołowa drobiowa
  • olej

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem, papryką i cebulką
Ryż wrzucamy na osoloną gotującą wodę. Gotujemy do miękkości. Często mieszamy, zwłaszcza gdy napęcznieje - żeby się nie przypalił! Kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, nasmarowaną olejem. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową, pieprz, tymianek, sos sojowy - smażymy. Paprykę kroimy w paski, cebulkę: część biała - w kostkę, zielona - drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki, czosnek drobno siekamy. Gdy kurczak jest już lekko podsmażony - dodajemy do niego warzywa (oprócz "zielonej" cebulki dymki) cały czas mieszamy - papryka ma trochę zmięknąć. Gotowy ryż odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy zieloną dymkę - mieszamy. Nakładamy na talerz :)
Risotto z kurczakiem, papryką i cebulką
Kurczaka podsmażamy dodajemy warzywa a dopiero na końcu cebulkę dymkę
Risotto z kurczakiem, papryką i cebulką
Ugotowany ryż dodajemy do kurczaka i warzyw