Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Risotto z kurkami, dynią i cielęciną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kremowe, pożywne, bardzo aromatyczne i pełne smaku risotto z kurkami, dynią oraz z cielęciną- klasyka sezonu jesiennego.

Risotto z kurkami, dynią i cielęciną

Składniki:

Risotto z kurkami, dynią i cielęciną

 

  • ryż risotto- 1 szklanka
  • bulion warzywny- 1 litr (ew. wołowy lub drobiowy)
  • kurki- 350 g
  • dynia- 350 g
  • cielęcina- 250 g
  • białe wino-150 ml
  • cebula- 1 szt.
  • masło- 50 g
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
  • sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia mięsa
  • świeży koper- do posypania
  • olej ryżowy- do smażenia

Sposób przygotowania:

Risotto z kurkami, dynią i cielęciną
Cielęcinę pokroić w kostkę (lub wedle uznania), doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i odstawić na czas przygotowania cebuli.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie dodać mięso i chwilę podsmażyć. Kiedy pory w mięsie będą zamknięte, wsypać ryż i smażyć, a kiedy stanie się lekko przeźroczysty- wlać wino, które należy odparować.

Do ryżu wlewać po 2 chochelki uprzednio przygotowanego gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu- postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu.

W międzyczasie pokroić dynię i dodać ją podczas wlewania ostatniej porcji bulionu, wtedy należy również dodać gałką muszkatołową.

Gotowe risotto doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z masłem oraz posiekanym koprem.