Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Risotto z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne risotto.Polecam :-)

Risotto z mięsem

Składniki:

Risotto z mięsem

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pieczarki
  • olej
  • szczypta oregano
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 torebki ryżu

Sposób przygotowania:

Risotto z mięsem
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę,zrumienić na oleju.Przełożyć do miseczki.Na tym samym oleju podsmażyć kolejno:pieczarki,potem zmieloną łopatkę.Gdy mięso się lekko zrumieniło,dodać czosnek.Chwilę podsmażyć.Połączyć mięso z pieczarkami i cebulą.Dodać przecier pomidorowy i keczup.Kostkę rosołową rozpuścić w 2/3 szklanki wrzątku.Dodać do reszty składników,doprawiając szczyptą oregano.Dusić pod przykryciem około 15-20 minut.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.2 torebki ryżu wrzucić na osolony wrzątek i gotować 20-25 minut.Odsączyć.Wyłożyć na półmisek,polać sosem mięsno pieczarkowym.Przed podaniem można posypać odrobiną tartego żółtego sera lub posiekaną natką pietruszki.