Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Risotto z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Składniki:

Risotto z pieczarkami

 

  • 30 dag ryżu do risotto
  • 10 dag rukoli, porwanej
  • 15 dag pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, posiekana
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml bulionu grzybowego
  • 50 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Risotto z pieczarkami

Cebulę szklimy na maśle, dodajemy ryż i smażymy około 5 minut. Wlewamy bulion grzybowy, dodajemy pieczarki, rozmaryn, sól i pieprz, dusimy aż ryż wchłonie płyn. Wlewamy stopniowo bulion warzywny, do momentu, aż ryż będzie miękki, a cały płyn odparuje. Mieszamy ze śmietaną i rukolą, podgrzewamy jeszcze 3 minuty.


Tagi:

ryż risotto