dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Risotto z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne risotto z grzybami leśnymi to klasyka. Kilka "prostych" składników tworzy danie absolutnie doskonałe.

Risotto z podgrzybkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z podgrzybkami

 

  • 1 duża szklanka obgotowanych wcześniej w lekko osolonej wodzie grzybów (podgrzybki)
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2-3 szkalnki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Risotto z podgrzybkami
W rondlu rozpuściłam po 1 łyżce masła i oleju, wrzuciłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażyłam mieszając przez 2 minuty. Następnie dorzuciłam opłukany pod bieżącą wodą ryż, lekko posoliłam i smażyłam kolejne 2 minuty mieszając. Następnie wlałam wino i gotowałam, aż się zredukowało. Później stopniowo dolewałam bulion, po ½ szklanki, przy czym po ok. 10 minutach wrzuciłam obgotowane grzyby. Za każdym razem czekałam z dolaniem bulionu, aż wlany wcześniej zostanie wchłonięty. Czynność powtarzałam do momentu, gdy ryż zrobił się miękki (jeśli zabraknie bulionu można posilić się wodą). Na koniec dodałam starty ser oraz sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu i całość wymieszałam. Na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki.
Risotto z podgrzybkami
Opłukany ryż dodany do podsmażonej cebulki
Risotto z podgrzybkami
Podsmażony lekko ryż zalany winem wytrawnym
Risotto z podgrzybkami
Grzyby wcześniej obgotowane w lekko osolonej wodzie
Risotto z podgrzybkami
Starty parmezan i świeżo zmielony pieprz dodane na końcu