Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Risotto z rydzami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jeśli uda Wam się na spacerze znaleźć chociaż 3 ładne sztuki rydzy to już możecie szykować się na pyszną ucztę we włoskim stylu, zapraszam na pyszne, aromatyczne risotto ;)

Risotto z rydzami

Składniki:

Risotto z rydzami

 

  • ½ szklanki ryżu arborio
  • ½ cebuli
  • 3 szt. rydzy
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • Parmezan (nie koniecznie )

Sposób przygotowania:

Risotto z rydzami
Bulion podgrzewamy w rondelku – gotujemy cały czas na małym ogniu.

Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy minutę. Oczyszczone i opłukane rydze kroimy w paseczki i dodajemy je na patelnie smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnie wsypujemy ryż arborio i przesmażamy do momentu aż stanie się szklisty, wtedy na patelnie wlewamy wino i gotujemy do momentu aż wino odparuje.

Kiedy wino odparuje na patelnie wlewamy chochelkę bulionu i czekamy aż odparuje po czym czynność powtarzamy około 15-20 minut czyli do momentu kiedy ryż stanie się al dente. Kiedy bulion odparuje a ryż będzie miękki dodajemy do niego 1 łyżeczka masła i doprawiamy risotto solą i pieprzem, nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i serwujemy gorące (porcja dla 2 ).

Smacznego.

Tagi:

risotto dania