grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Risotto z truskawkami i kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto z truskawkami, którego smak wzbogaca kozi ser, białe wino i świeży tymianek, jest pyszną propozycją dla wielbicieli kuchni włoskiej.

Risotto z truskawkami i kozim serem

Składniki:

Risotto z truskawkami i kozim serem

 

  • 300 g ryżu do risotto np. carnaroli
  • 300 g truskawek
  • 100 g sera koziego (miękkiego)
  • 40 g masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wina
  • 1 cebula
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z truskawkami i kozim serem

Przygotowanie risotto

Risotto z truskawkami i kozim serem
W czasie gotowania risotto mieszamy od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu.

Przygotowanie risotto rozpoczynamy od zagotowania bulionu.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

W garnku lub na patelni rozpuszczamy 20 g masła z 2 łyżkami oliwy z oliwek, po czym podsmażamy cebulę. Wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut, co jakiś czas mieszając.

Ryż zalewamy białym winem i na dużym ogniu gotujemy, dopóki wino nie odparuje.

Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, stopniowo dolewając gorący bulion, chochla po chochli.

Przygotowanie dodatków do risotto

Risotto z truskawkami i kozim serem
Ser kozi powinien być miękki, aby łatwo było go wymieszać z risotto.

Oczyszczone, umyte i osuszone truskawki kroimy w drobne kawałki.

Ugotowane risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki, ser kozi i resztę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Risotto bardzo delikatnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.

Dekoracja risotto

Przygotowane risotto dekorujemy świeżym tymiankiem i oprószamy czarnym pieprzem.

Świeży tymianek możemy zastąpić suszonym.

Risotto jest idealne zaraz po przygotowaniu, nie powinno być odgrzewane, ponieważ straci swoją kremową konsystencję.