darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Risotto z wędzonym łososiem i koprem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczne risotto z wędzonym łososiem pachnące koprem i cytryną - dobry pomysł na wykorzystanie ryby.

Risotto z wędzonym łososiem i koprem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z wędzonym łososiem i koprem

 

  • ok 150 g wędzonego łososia
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • 200 g ryżu arborio
  • sok z cytryny
  • białe wino - ok 200 ml
  • łyżka masła
  • oliwa
  • litr bulionu warzywnego lub rybnego

Sposób przygotowania:

Risotto z wędzonym łososiem i koprem
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło z odrobiną oliwy. Zeszklić, dodać ryż i chwilę podsmażać. Dodać wino. Gdy ryż wchłonie wino, dolewać stopniowo po szklance bulionu i mieszać często. Na osobnej patelni podsmażyć łososia. Gdy ryż zmięknie, dodać łososia, sok z cytryny i posiekany koperek.
Risotto z wędzonym łososiem i koprem
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na patelni
Risotto z wędzonym łososiem i koprem
Ryż podsmażyć chwilę i zalać białym winem
Risotto z wędzonym łososiem i koprem
Stopniowo dodawać bulion i mieszać aż ryż zacznie mięknąć
Risotto z wędzonym łososiem i koprem
Pod koniec dodać podsmażonego łososia, sok z cytryny i koper