Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Risotto z zielonym groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Risotto to jednogarnkowa potrawa kuchni włoskiej występująca w wielu wariacjach smakowych. Moja propozycja to risotto z zielonym groszkiem i białym winem.

Risotto z zielonym groszkiem

Składniki:

Risotto z zielonym groszkiem

 

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • szklanka mrożonego lub świeżego groszku
  • sól, pieprz
  • średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobina startego, mocnego w smaku sera żółtego
  • 50 ml wina białego
  • 4 łyżki pesto bazyliowego

Sposób przygotowania:

Risotto z zielonym groszkiem
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć przez minutę. Następnie podlać winem i mieszać aż odparuje.

Ryż podlać chochlą bulionu i gotować na średnim ogniu, mieszając. Gdy porcja bulionu odparuje, dodajemy kolejną. Gdy ryż wchłonie połowę ostatniej części bulionu, dodać szklankę groszku i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Gdy ryż zmięknie i większość płynu odparuje, należy risotto wymieszać z pesto, przełożyć na talerze i posypać tartym serem.