czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Risotto ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szparagi idealnie komponują się z delikatnym ryżem i kawałkami ryby, takie danie to uczta dla podniebienia :)

Risotto ze szparagami

Składniki:

Risotto ze szparagami

 

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 30-40 dkg fileta z dorsza
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawa do ryb
  • sól i pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Risotto ze szparagami
Filety z ryby posypać przyprawą do ryb, skropić oliwą i odstawić do lodówki na pół godziny. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Wsypać ryż i podsmażyć aż stanie się lekko przezroczysty. Całość podlewać bulionem i gotować na małym ogniu.

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, łodygi pokroić w krążki, główki zostawić w całości. Cukinię umyć i pokroić w drobne paseczki. Cukinię i szparagi dodać do ryżu razem z pokrojoną w kostkę rybę i dusić pod przykryciem aż ryż będzie miękki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, zestawić z palnika na 5 minut i połączyć z jogurtem. Smacznego :)

Tagi:

danie szparagi