grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Risotto ze szparagami i marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Typowe danie kuchni włoskiej, risotto, tym razem w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem szparagów, marchewki i parmezanu. Szybka i smaczna propozycja na obiad.

Risotto ze szparagami i marchewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Risotto ze szparagami i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Risotto ze szparagami i marchewką

Przygotowanie warzyw

Risotto ze szparagami i marchewką
Poza sezonem świeże szparagi możemy zastąpić mrożonymi.

Przygotowanie risotto rozpoczynamy od oczyszczenia warzyw.

Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Łodygi szparagów kroimy w kosteczkę. Główki szparagów blanszujemy we wrzącej wodzie ok. minuty.

Szalotki i marchew kroimy w kosteczkę.

Przygotowanie risotto

Risotto ze szparagami i marchewką
Risotto dekorujemy zblanszowanymi główkami szparagów.

Na dużej i szerokiej patelni roztapiamy masło (30 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. W pierwszej kolejności podsmażamy pokrojone szalotki, ok. 2 minut. Dodajemy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut.

Ryż zalewamy 1 chochlą gorącego bulionu warzywnego. Do ryżu wrzucamy pokrojone łodygi szparagów i marchew. Bulion wlewamy stopniowo, chochla po chochli. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut (w zależności od rodzaju ryżu).

Do ugotowanego risotto dodajemy resztę masła i starty parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty.