Robert Makłowicz poleca: Langosze

  • 3

Langosze to tradycyjny placek węgierski najczęściej podawany jest z serem pleśniowym. Zobacz przepis.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Robert Makłowicz poleca: Langosze
Robert Makłowicz dziennikarz, pisarz, podróżnik, publicysta oraz krytyk kulinarny pochodzący z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich. Robert Małkowicz  prowadzi program „Podróże kulinarne”. Dziś przedstawiamy przepis Roberta Makłowicza na Langosze (placek węgierski).


Składniki na 4 porcje:
0,5 kilograma mąki pszennej
30 g drożdży
170 ml mleka
2 łyżki oleju
1/2 szkl. śmietany
ser pleśniowy lub ser żółty

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuść w kilku łyżkach mleka. Dodaj łyżkę maki, szczyptę cukru i dokładnie wymieszaj. tak przygotowaną masę (rozczyn) przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodaj letnią wodę, olej, resztę mąki i mleka. Zagnieć ciasto.
 
2. Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.

3. Z ciasta uformuj 4 kulki wielkości jabłka i rozwałkuj je na placki o grubości 1 cm. Placki smaż na głębokim, rozgrzanym oleju do czasu, aż będą rumiane.

4. Opcjonalnie ser żółty zetrzyj na wiórki a pleśniowy (pokrój w kostkę), wymieszaj ze śmietaną i przetartym czosnkiem. Na gorącym placku rozsmaruj ser i podawaj.