Robinia akacjowa

Pyza - Porady kulinarne: Robinia akacjowa offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Robinia akacjowa
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

To miododajne drzewo jest bardzo pospolite w Polsce. Pięknie wygląda i pachnie a także nie wymaga zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych.


Robinia akacjowa, inaczej grochodrzew albo akacja, to gatunek drzewa z rodziny bobowatych. Sprowadzono je do europejskich ogrodów na początku XVIIw. z Ameryki Północnej. Rozprzestrzeniło się szybko i teraz można je spotkać także w lasach, między polami, w zaroślach. Chętnie jest sadzona w ogrodach z uwagi na dużą ilość pachnących kwiatów a także łatwość w formowaniu korony poprzez przycinanie. Kora, owoce i liście są trujące, ale kwiaty...jak najbardziel jadalne. Nawet pszczoły chętnie spijają z nich nektar i produkują, jakże smaczny i pachnący, akacjowy miód. Kwiaty mają też właściwości lecznicze o działaniu moczopędnym, rozkurczowym, żółciopędnym. Naparów i wyciągów używa się w stanach zapalnych dróg moczowych i nerek, uszkodzeniu nerek przez trucizny, przy niewydolności krążenia a także dla pobudzenia trawienia. Napary polecane są dla alergików. Kwiaty zbiera się gdy są w pełni rozwinięte, w suchy i słoneczny dzień. Suszyć należy w miejscu przewiewnym i cienistym. Świeże kwiaty można smażyć w cieście naleśnikowym, są wspaniałym, pachnącym deserem. Przepis znajdziecie tutaj: http://www.gotujmy.pl/kwiaty-robini-i-bzu-czarnego-w-ciescie-,przepisy,43225.html Wykorzystywać można także drewno akacjowe, o dużej wartości opałowej. Używane jest też w stolarstwie i tokarstwie; wytwarza się z niego wiele produktów np.wodę kosmetyczną oraz żółty barwnik do jedwabiu i wełny.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Robinia akacjowa  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane