Robinia akacjowa

Pyza - Porady kulinarne: Robinia akacjowa offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Robinia akacjowa
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

To miododajne drzewo jest bardzo pospolite w Polsce. Pięknie wygląda i pachnie a także nie wymaga zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych.


Robinia akacjowa, inaczej grochodrzew albo akacja, to gatunek drzewa z rodziny bobowatych. Sprowadzono je do europejskich ogrodów na początku XVIIw. z Ameryki Północnej. Rozprzestrzeniło się szybko i teraz można je spotkać także w lasach, między polami, w zaroślach. Chętnie jest sadzona w ogrodach z uwagi na dużą ilość pachnących kwiatów a także łatwość w formowaniu korony poprzez przycinanie. Kora, owoce i liście są trujące, ale kwiaty...jak najbardziel jadalne. Nawet pszczoły chętnie spijają z nich nektar i produkują, jakże smaczny i pachnący, akacjowy miód. Kwiaty mają też właściwości lecznicze o działaniu moczopędnym, rozkurczowym, żółciopędnym. Naparów i wyciągów używa się w stanach zapalnych dróg moczowych i nerek, uszkodzeniu nerek przez trucizny, przy niewydolności krążenia a także dla pobudzenia trawienia. Napary polecane są dla alergików. Kwiaty zbiera się gdy są w pełni rozwinięte, w suchy i słoneczny dzień. Suszyć należy w miejscu przewiewnym i cienistym. Świeże kwiaty można smażyć w cieście naleśnikowym, są wspaniałym, pachnącym deserem. Przepis znajdziecie tutaj: http://www.gotujmy.pl/kwiaty-robini-i-bzu-czarnego-w-ciescie-,przepisy,43225.html Wykorzystywać można także drewno akacjowe, o dużej wartości opałowej. Używane jest też w stolarstwie i tokarstwie; wytwarza się z niego wiele produktów np.wodę kosmetyczną oraz żółty barwnik do jedwabiu i wełny.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Robinia akacjowa  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane