Robinia akacjowa

Pyza - autor porady Robinia akacjowa offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Robinia akacjowa
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

To miododajne drzewo jest bardzo pospolite w Polsce. Pięknie wygląda i pachnie a także nie wymaga zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych.


Robinia akacjowa, inaczej grochodrzew albo akacja, to gatunek drzewa z rodziny bobowatych. Sprowadzono je do europejskich ogrodów na początku XVIIw. z Ameryki Północnej. Rozprzestrzeniło się szybko i teraz można je spotkać także w lasach, między polami, w zaroślach. Chętnie jest sadzona w ogrodach z uwagi na dużą ilość pachnących kwiatów a także łatwość w formowaniu korony poprzez przycinanie. Kora, owoce i liście są trujące, ale kwiaty...jak najbardziel jadalne. Nawet pszczoły chętnie spijają z nich nektar i produkują, jakże smaczny i pachnący, akacjowy miód. Kwiaty mają też właściwości lecznicze o działaniu moczopędnym, rozkurczowym, żółciopędnym. Naparów i wyciągów używa się w stanach zapalnych dróg moczowych i nerek, uszkodzeniu nerek przez trucizny, przy niewydolności krążenia a także dla pobudzenia trawienia. Napary polecane są dla alergików. Kwiaty zbiera się gdy są w pełni rozwinięte, w suchy i słoneczny dzień. Suszyć należy w miejscu przewiewnym i cienistym. Świeże kwiaty można smażyć w cieście naleśnikowym, są wspaniałym, pachnącym deserem. Przepis znajdziecie tutaj: http://www.gotujmy.pl/kwiaty-robini-i-bzu-czarnego-w-ciescie-,przepisy,43225.html Wykorzystywać można także drewno akacjowe, o dużej wartości opałowej. Używane jest też w stolarstwie i tokarstwie; wytwarza się z niego wiele produktów np.wodę kosmetyczną oraz żółty barwnik do jedwabiu i wełny.

Komentarze do Robinia akacjowa  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane