Rodzaje drinków

Zamawiając drink w pubie lub w restauracji warto wiedzieć, czego możemy się spodziewać. Zobacz, czym różnią się drinki typu fizz od shotów i flipów.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Rodzaje drinków

Shot, short i long drinki

Mianem short drinków określamy koktajle od pojemności 60ml do 100ml. Long drinki to napoje, których objętość wynosi powyżej 100 ml. Zarówno long jak i short drink są terminami bardzo pojemnymi. Niemal każdy koktajl należy do jednej z tych dwóch grup. Wyjątek stanowią, oczywiście drinki typu shot, które mają mała pojemność i przeważnie wypijane są bardzo szybko (np. Wściekły pies).

Drinki typu Crustas

To grupa napoi, do przygotowania, których wymagane jest wykonanie krustarandu, czyli zwilżenie brzegu sklanki sokiem z cytryny, a następnie obtoczeniu go w cukrze, soli, cynamonie lub innych przyprawach.  Najbardziej znanym drinkiem, który wymaga tej techniki jest Margarita.

Drinki typu Fizz

Koktajle w tej grupie przygotowuje się przez dodanie do alkoholu z sokiem owocowym wody mineralnej. Drinki typu fizz nie rzadko zawierają też białko jaja.  Nazwy koktajli tworzy się często przez dodanie słowa „Fizz” po nazwie alkoholu, który stanowi bazę dla drinku. Typowe przykłady drinków w tej grupie to choćby gin czy brandy fizz.

Flambirowane drinki

To koktajle, które zapala się przed podaniem. Płomienie tworzą efektowne wykończenie dla drinku, bywa też, że za ich pomocą topi się cukier, który dodatkowo osładza drink. Podpalenie napoju jest możliwe dzięki dodaniu do niego odrobiny alkoholu wysoko procentowego.

Drinki typu Flip

Drinki z tej grupy przyrządza się z dodatkiem żółtka jaja, nierzadko ze śmietanką lub sok owocowy. Gotową kompozycje należy oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Typowym drinkiem z tej grupy jest drink Los Angeles.

Drinki typu Sour

Sour to po angielsku dosłownie „kwaśny”. Drinki tego rodzaju przyrządza się z mieszaniny soku cytrusowego z cukrem i alkoholem, całość dopełnia się wodą sodową. Najczęściej za bazę do przygotowania drinków z tej grupy służy sok z cytryny, rzadziej limonki. Najczęściej drinki tej grupy biorą nazwę od głównego alkoholu, który został do nich dodany i słowa Sour (np. Vodka Sour). Typowe drinki w tej grupie to Pisco, Tequila, czy  Brandy Sour.

Warstwowe drinki (layering)

Do tej grupy należą wszystkie koktajle, które przygotowuje się nalewając alkohole warstwowo. Taki zabieg ma przede wszystkim tworzyć piękną kompozycje wizualną. Najczęściej drinki typu layering mają niewielką pojemność, nie rzadko sporządza się je jako shot drinks. Do tej grupy koktajli należy słynny B-52 złożony z likierów Kahlua, Bailey’s i Cointreau.