Jaka wołowina na gulasz?

Do wołowego gulaszu warzywnego najlepiej kupić karkówkę, udziec, goleń, pręgę lub łopatkę. Aby mięso było miękkie, należy dusić je dłużej niż inne rodzaje.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaka wołowina na gulasz?
fot. Fotolia
Gulasz jest sycącym, jednogarnkowym daniem mięsno-warzywnym, pochodzącym z kuchni węgierskiej. Ma konsystencję dość gęstej zupy, a podawany jest zazwyczaj z pieczywem, kaszami lub ziemniakami.

Jaki rodzaj wołowiny do gulaszu wybrać

Gulasz można z powodzeniem przygotować z mięsa z kurczaka, z wieprzowiny, cielęciny czy baraniny. Aby domowy gulasz z wołowiny był miękki, warto wybrać:
  • łopatkę,
  • pręgę,
  • udziec,
  • goleń,
  • karkówkę wołową.

Jak przygotować mięso wołowe do gulaszu

Wołowina w gulaszu powinna być krucha i pozostać soczysta. Mięso kroi się na niewielkie kawałki, mniej więcej jednakowej wielkości i układa na patelni z rozgrzanym tłuszczem jedną warstwą. Równomiernie się je obsmaża na dużym ogniu, po kilka minut z każdej strony, a następnie dusi kilkadziesiąt minut w garnku z grubym dnem. Warto doprawić wołowinę liśćmi laurowymi, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu oraz czerwonym winem, które zapewni mięsu wyczuwalną kruchość.

Co dodać do tradycyjnego gulaszu wołowego

W gulaszu wołowym doskonale sprawdzą się pokrojone w kawałki lub drobno starte: cebula, papryka, marchewka, pietruszka, cukinia, pomidory, świeże i suszone grzyby. Warto doprawić smak potrawy koncentratem pomidorowym oraz sproszkowaną papryką słodką lub wędzoną. Amatorom mięsa na słodko z pewnością przypadnie do gustu połączenie soczystej wołowiny i śliwek, wiśni bądź brzoskwiń z goździkami, posypanych cynamonem.