jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rodzynkowe roladki schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To ciekawa propozycja by urozmaicić popularnego kotleta schabowego.

Rodzynkowe roladki schabowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rodzynkowe roladki schabowe

 

  • Składniki:
  • 4 porcje (plastry ) schabu na kotlety,
  • 100 g rodzynek,
  • Mąka do obtoczenia roladek
  • 1 cebula,
  • Sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie,
  • Łyżka masła,
  • Dowolny makaron ( u mnie bąbelki),
  • Około 2 łyżki śmietany,
  • Około 0,5-1 łyżki mąki do zagęszczenia sosu,
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Rodzynkowe roladki schabowe
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Po odsączeniu odkładamy kilka rodzynek do sosu. Pozostałe miksujemy w blenderze i przekładamy na patelnię. Chwilkę wraz z dodatkiem masła podgrzewamy do odparowania wody.Schabowy rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdej rozbitej porcji mięsa rozsmarowujemy rozdrobnione rodzynki. Następnie zwijamy roladki. Delikatnie spinamy wykałaczkami, obtaczamy w mące. Cebule kroimy w kostkę, rumienimy na oleju, a następnie dokładamy do niej roladki.. Po zrumienieniu roladek podlewamy je wodą (do 0,5 wysokości roladek). Dokładamy ziele angielskie i razem dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je, a sos zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. . Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładamy do niego wcześniej odłożone rodzynki.Między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy polewany sosem, a obok układamy pokrojoną w plastry roladkę.
Rodzynkowe roladki schabowe
Na rozbite i doprawione mięso wykładamy masę rodzynkową. Zawijamy roladkę.