malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rodzynkowiec z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto to jest bardzo mocne w smaku. ale też bardzo smaczne. Oczywiście można dodać mniej alkoholu do rodzynek jeśli ktoś nie lubi.

Rodzynkowiec z kremem czekoladowym

Składniki:

Rodzynkowiec z kremem czekoladowym

 

  • Ciasto kakaowe:
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao.
  • Masa:
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1/2 szklanki mocnego alkoholu,
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 2 kostki masła.

Sposób przygotowania:

Rodzynkowiec z kremem czekoladowym
Ubijamy jajka na białą masę z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao. Masę przekładamy do średniej wielkości prostokątnej blachy i pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni. Masło rozpuszczamy z czekoladą w rondelku. Przestudzamy. Rodzynki powinny być zamoczone w alkoholu przez 4 godziny. Następnie odsączamy i dodajemy do masy. Biszkopt przecinamy na dwie części i smarujemy kremem cienką warstwę. Następnie grubą warstwę masy z rodzynkami wykładamy na wierzch. Dodatkowo dekorujemy polewą czekoladową.