gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Rogale drożdżowe mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, mięciutkie i pulchniutkie rogaliki z marmoladką, łatwe w przygotowaniu. Przepis mam od swojej mamy.

Rogale drożdżowe mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogale drożdżowe mamy

 

 

  • marmolada

 

Sposób przygotowania:

Rogale drożdżowe mamy
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe, a gdy podrośnie - rozwałkować na grubość 1 1/2 cm i pokrajać na trójkąty. Następnie nakładać przy brzegu trójkąta marmoladę i zwijać je formować rogaliki. Układać rogaliki na posmarowanej blaszce - odłożyć na chwilę by trochę podrosły - posmarować jajem i piec 20-30 minut w temperaturze 180.Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Rogale drożdżowe mamy
Ze składników na ciasta wyrabiamy jednolite ciasto
Rogale drożdżowe mamy
Ciasto rozwałkowujemy kroimy na trójkąty
Rogale drożdżowe mamy
Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę formujemy rogaliki
Rogale drożdżowe mamy
Podrośnięte rogaliki smarujemy jajkiem - pieczemy