Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Rogale na słono

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mini pizze w innym kształcie

Rogale na słono Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogale na słono

 

  • ciasto:
  • 40 dag maki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2-3 dag drożdży
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • farsz:
  • dowolna wędlina
  • cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • Dodatkowo:
  • miękki żółty ser( zetrzeć na tarce)
  • pikantny ketchup

Sposób przygotowania:

Rogale na słono
Mąkę przesiać do miski dodać bazylię ,sól i olej.Mleko lekko podgrzać dodać cukier i pokruszone drożdże.Odstawić aby wyrosły.Mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto . Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.Kiełbaskę pokroić podsmażyć na rumiano. Dodać obrana i pokrojoną cebulkę.Do podsmażonej i zeszklonej cebuli dodać przyprawę do pizzy-wymieszać.Ciasto wyłożyć na stół wysypany mąką i spłaszczyć dłonią.Rozwałkować na kształt koła i podzielić na sześć trójkątów. Trójkąty posmarować ketchupem,posypać startym żółtym serem.Na każdy kawałek ciasta położyć porcję kiełbaski z cebulką .Zwinąć trójkąty na kształt rogala i położyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.Czekamy 15-20 minut aby wyrosły i piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
Rogale na słono
Zdjęcie przedstawia rozwałkowane ciasto podzielone na trójkąty
Rogale na słono
Rogale przed włożeniem do piekarnika położone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia