patka96

patka96

Kucharz
[Przepisów: 11]

Rogale świętomarcińskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i mięciutkie Rogale Świętomarcińskie to idealny pomysł na słodki deser w towarzystwie kawy. Mają niezwykły smak i aromat dzięki białemu makowi.

Rogale świętomarcińskie

Składniki:

Rogale świętomarcińskie

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50g miękkiego masła
  • 150g zamrożonego masła
  • 2 jajka
  • Masa:
  • 300g BIAŁEGO maku
  • 150g biszkoptów
  • kilka łych miodu
  • 2 jajka
  • garść suszonej żurawiny lub rodzynek
  • kilka kropel olejki migdałowego
  • 70g płatków migdałowych
  • duża łycha miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • lukier: szklanka cukru pudru+3 łyżki gorącej wody
  • siekane orzechy włoskie do posypania

Sposób przygotowania:

Rogale świętomarcińskie
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników oprócz mrożonego masła. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na duży prostokąt. Na 2/3 ciasta zetrzeć zamrożone ciasto i złożyć na 2 części zaczynając od boku bez masła. Rozwałkować ponownie na prostokąt i złożyć ponownie. Wstawić do lodówki na 30 minut. Postąpić tak jeszcze 3 razy.Masa: Mak przepłukać. Zalać wodą i gotować 30 minut. Ostudzić i zmielić w maszynce. Biszkopty zmiksować w malakserze. Dodać wraz z resztą składników, oprócz jajek, do masy i wymieszać. Wbijać jajka, jedno po uprzednim wmieszaniu poprzedniego.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt, który podzielić na 8 trójkatów. Na każdy nałożyć spora porcję masy i zwinąć rogale. Odstawić na 30 minut. Piec 18 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe rogale polukrować i posypać siekanymi orzechami.