Marysia Gandzia

Marysia Gandzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Rogaliczki w lukrze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszniutkie rogaliczki na kazda okazje;)

Rogaliczki w lukrze

Składniki:

Rogaliczki w lukrze

 

  • Ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka
  • maka tortowej
  • 200 g margaryny
  • szczypta soli
  • 4 lyzki cukru
  • 1/4 szklanki cieplego mleka
  • Wszystkie składniki powinny byc cieple ale nie gorace.
  • Nadzienie: Twardy dzem lub marmolada.
  • Lukier : cukier puder i mleko;)

Sposób przygotowania:

Rogaliczki w lukrze
Ja zaczęłam od rozpuszczenia margaryny żeby miała czas przestygnąć. Rozczyn drożdżowy robimy w tej samej misce co będziemy wygniatali ciasto( kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem), gdy rozczyn już pracuje wsypujemy troszkę maki i dodajemy resztę składników wygniatam ciasto, które powinno być delikatne i wracać po naciśnięciu:) Zostawiam ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie po kawałku wyjmuje na stolnice i rozwałkowuję w kształt kola, kroje jak pizze nakładam dżem na każdy trójkącik i formuje rogaliczki. Smaruje wierzch mlekiem i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika piekę aż uzyskają piękny zloty kolor:) Pozostawiam do ostygnięcia i polewam lukrem lub posypuje cukrem pudrem :)