Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki drożdżowe z czekoladą są uwielbiane przez dzieci ale nie tylko. Przyznam szczerze, że często nachodzi mnie taka ochota, że muszę je upiec.

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

 

  • 1/2 paczki drożdży
  • 3/4 szkl ciepłego mleka
  • 4 szkl mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • czekolada
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z czekoladą
Mąkę przesiewamy. Mleko lekko podgrzewamy. Do mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy do mąki razem z cukrem, jajkami i olejem. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło, ok. 40 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich podsypując mąką wałkujemy w kółko. Kroimy w trójkąty. Na każdy z nich dajemy kostkę czekolady i zwijamy w rogalik.

Układamy na wysmarowanej blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok. 15- 20 minut, aby rogaliki były rumiane.

Zimne posypujemy cukrem pudrem.