Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rogaliki drozdzowe z dzemem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Skorzystalam z tego przepisu czterokrotnie, smialo go polecam.

Rogaliki drozdzowe z dzemem

Składniki:

Rogaliki drozdzowe z dzemem

 

  • ok 3 i 1/2 szklanki (obj.250 ml) maki pszennej,
  • kostka miekkiej margaryny lub masla (250g),
  • 3 jaja ( zostawic jedno bialko do posmarowania rogalikow),
  • 2-3 lyzki jogrutu naturalnego lub dowolnej smietany,
  • 8g drozdzy instant,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • cukier waniliowy,
  • dowolny, bardzo gesty dzem lub marmolada do nadzienia (bardzo smaczne z dzemem malinowym),
  • cukier puder i wanilinowy do posypania rogalikow,
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Rogaliki drozdzowe z dzemem
Przeisac make z drozdzami, cukrem i lyzka cukru wanilinowego. Dodac miekka margaryne. 2 jaja i 1 zóltko, 2-3 lyzki stolowe jogurtu naturalnego i zagniesc ciasto. Ciasto ma odchodzic od reki i dac sie latwo rozwalkowac, w razie koniecznosci dodac wiecej maki, lub niewielka ilosc jogurtu. Wyrobione ciasto owinac w folie i schlodzic w lodowce przez ok godzine. Po wyjeciu, ciasto dzielimy na mniejsze czesci, (ok 4-5), posypujemy stolnice maka i rozwalkowujemy kazdy kawalek na placki o ok 3 mm grubosci. Za pomoca okraglego naczynia np. garnka lub salaterki, odciskamy ksztalt kola na ciescie i odcinamy boki. Powstale kolo dzielimy na 8 równych trójkatów, u szerokiej nasady kazdego z nich, nakladamy niewielka ilosc dzemu, po czym, zaczynajac od szerszej czesci, zwijamy ciasto w rulonik, ku zwezajacej sie koncowce, formujac rogalik. Duza, prostokatna forme, wykladamy papierem do pieczenia, ukladamy na niej rogaliki, w okreslonych odstepach, aby podczas pieczenia i rozrastania sie, nam sie nie pozlepialy. Za pomoca pedzelka, smarujemy bialkiem, wierzch rogalików. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni i pieczemy rogaliki w 180-200 stopniach, przez ok 15-20 minut, do zrumienienia, konrtolujac temperature. Wyjmujemy na talerz i schladzamy. Kopiasta lyzke cukru pudru, mieszamy z kopiasta lyzeczka cukru wanilinowego, przekladamy do siteczka i posypujemy rogaliki.