Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki drożdżowe z kakaową masą.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do masy kakaowej zamiast aromatu migdałowego można dodać aromat rumowy.

Rogaliki drożdżowe z kakaową masą. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z kakaową masą.

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z kakaową masą.
Do miski wsypać rozkruszone drożdże, dodać cukier, wymieszać. Następnie wlać podgrzane mleko, 2 łyżki mąki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtka, cukier waniliowy, pozostałą mąkę, stopione przestudzone masło i wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia. Do miski włożyć łyżkę margaryny, wsypać cukier puder i dokładnie utrzeć. Następnie wsypać kakao, przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki, rozkruszone herbatniki, i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić, rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na kwadraty. Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć porcję masy, zwijać i formować rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 20 minut.
Rogaliki drożdżowe z kakaową masą.
Do masy kakaowej można dodać wiórki kokosowe lub posiekane orzechy.
Rogaliki drożdżowe z kakaową masą.
Na każdy kwadrat ciasta położyć porcje masy kakaowej.