A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Rogaliki drożdżowe z konfiturą

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

osobiście podczas roku szkolnego robię je na okrągło,dzieci biorą je jako drugie śniadanie,lub jedzą jako kolację z ciepłym kakao:)

Rogaliki drożdżowe z konfiturą

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z konfiturą

 

  • Ciasto:
  • 100 g drożdży
  • 4 jajka
  • 1 kg mąki tortowej
  • 200 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 0,70 l mleka
  • Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę!
  • NADZIENIE:
  • konfitura np. z czarnych porzeczek
  • lub
  • świeże owoce jagodowe obsypane cukremZaczyn

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z konfiturą
Zaczyn:świeże drożdże kruszymy,zasypujemy cukrem,aby zaczęły pączkować,zalewamy ciepłym mlekiem mieszając i powstałą zawiesinę posypujemy mąką.Czekamy ok. 15 minut,drożdże w tym czasie powinny już zacząć pracować.W tym czasie rozpuszczamy margarynę,która powinna przestygnąć przed dodaniem do ciasta.Do zaczynu dodajemy 3jajka i żółtko,lekko łączymy z zaczynem(najlepiej sprawdza się jednak wyrabianie ciasta rękoma),oraz cukier i cukier waniliowy.Następnie na przemian dodajemy mąkę z domieszką soli i mleko,dokładnie mieszamy.Ciasto powinno zacząć odstawać od miski,powinniśmy czuć pod rękoma wręcz,że ciasto rośnie.Następnie dodajemy ciepłą margarynę i wyrabiamy ciasto.Im więcej wtłoczymy powietrza podczas wyrabiania do ciasta,tym będzie ono pulchniejsze,dobrze wyrobione po przyciśnięciu palcem odzyskuje formę,się nie klei i ładnie wyrasta.Dzielimy na porcje i wałkujemy na cienkie okrągłe placki, które kroimy dzieląc je na 8 części(jak pizzę).Na brzeg każdego rogalika,pośrodku kładziemy małą porcję konfitur i zwijamy do środka tworząc rogalik,rożki rogalika skręcamy lekko,wówczas konfitura nie wypłynie i zachowają ładny kształt.Każdą porcję pędzlujemy rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 180* na złoty kolor.Smacznego!Udanego wypieku.