Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto drożdżowe z dodatkiem sera jest bardziej wilgotne od tradycyjnego.

Rogaliki drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

Rogaliki drożdżowe ze śliwkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe ze śliwkami
Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru pudru, wymieszać z ciepłym mlekiem, żółtkami, cukrem waniliowym, roztopionym, przestudzonym masłem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać przemielony ser utarty z pozostałym cukrem pudrem, wlać mleko z drożdżami i zarobić ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 1,5 cm i pokroić w trójkąty, Na każdy brzeg trójkąta położyć wypestkowaną śliwkę i zwijać formując rogaliki. Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po kwadransie posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.