mloda

mloda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Rogaliki krucho-drożdżowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

polecam rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe

 

  • CIASTO
  • 1kg mąki
  • 10dag drożdży
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4jajek
  • 1|2 szklanka letniego mleka
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe
wykonanie 1drożdze rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki ostawić do wyrośnieca 2.3łyżki oliwy wymieszać z mąką dodać drożdze pozotałe składniki i krótko wymieszać ( ciasto ma być gęste i pod rosnąc po wyrobieniu) 3. pozostawic ciasto do wyrosnieca 4.gdy podwoi swoja objętość rozwałkować 5.wykrawac trójkoty smarować nadzieniami i zawijać w rogaliki 6.rogaliki układamy na blasze do pieczenia 7.pieczyć temp 150 160.c przez 20 -30 minut