Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Rogaliki marchewkowe z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Słodkie i wilgotne rogaliki, idealne do herbaty.

Rogaliki marchewkowe z marmoladą

Składniki:

Rogaliki marchewkowe z marmoladą

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 250 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 1/5 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • nadzienie:
  • marmolada owocowa lub powidła śliwkowe

 

  • wierzch:
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki marchewkowe z marmoladą
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać posiekane masło oraz startą marchew. Ze składników zagnieść ciasto. Ciasto zafoliować i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Ciasto rozwałkować na długi prostokąt, wykrawać z niego trójkątne kawałki. Na każdy kawałek ułożyć łyżeczką porcję nadzienia i zawinąć w zgrabny rogalik, na wierzchu ułożyć nieco skórki pomarańczowej. Rogaliki przełożyć na blachę, piec ok. 30-40 min. w 190st. C.