lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne o średniej wielkości.

Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym

Składniki:

 

 

 

  • cukier 100 g

 

  • cukier waniliowy 30 g

 

 

 

 

  • mleko do posmarowania rogali

Lukier:

  • pół białka

 

  • pół szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym

Wykonanie:

Do misy wlewamy ciepłe mleko,kruszymy drożdże do mleka i cukier, mieszamy do rozpuszczenia.

Teraz wsypujemy cukier waniliowy i wlewamy rozpuszczone mleko. Wbijamy dwa jaja, mieszamy wszystko. Teraz wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.

Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( ciasto przykrywamy ściereczką będzie miało ciepło i lepiej będzie rosło).Ciasto pięknie wyrosło,odgazowujemy je znowu i wałkujemy koła mniejsze 5 szt które kroimy na 4 części.

Zwijamy rogaliki i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je mlekiem po wyrośnięciu i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.Polałam lukrem cytrynowym rogale po ostudzeniu.

Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym
Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( ciasto przykrywamy ściereczką będzie miało ciepło i lepiej będzie rosło).
Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym
Ciasto pięknie wyrosło,odgazowujemy je znowu.
Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym
Wałkujemy koła mniejsze 5 szt które kroimy na 4 części.
Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym
Zwijamy rogaliki i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je mlekiem po wyrośnieciu