Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki miodowo-cynamonowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Takie rogaliki z jabłkami i cukrem cynamonowym to smaczny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Rogaliki miodowo-cynamonowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki miodowo-cynamonowe z jabłkami

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 kg małych jabłek
  • 3 łyżki cukru cynamonowego
  • 1 białko

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki miodowo-cynamonowe z jabłkami
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, miód, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Jabłka obrać, usunąć nasiona, pokroić w ósemki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, pokroić w trójkąty, ułożyć po kawałku jabłka, oprószyć cukrem cynamonowym. Zwijać jak rogaliki, naciąć nożem, ułożyć na blaszce, posmarować białkiem i posypać cukrem cynamonowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni.
Rogaliki miodowo-cynamonowe z jabłkami
Mąkę wymieszać z pozostałymi skłądnikami i zagnieść ciasto
Rogaliki miodowo-cynamonowe z jabłkami
Następnie rozwałkować i pokroić w trójkąty
Rogaliki miodowo-cynamonowe z jabłkami
Ułożyć po kawałku jabłka oprószyć cukrem cynamonowym
Rogaliki miodowo-cynamonowe z jabłkami
Zwinąć ułożyć na blaszce posmarować białkiem i posypać cukrem cynamonowym