Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Rogaliki na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepiej smakują na trzeci dzień.

Rogaliki na piwie

Składniki:

Rogaliki na piwie

 

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki piwa
  • 25 dag margaryny
  • cukier waniliowy
  • dżem lub konfitury

Sposób przygotowania:

Rogaliki na piwie
Stolnicę, wysypać przesianą mąką, posiekać margarynę, dodać piwo i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (szybko) i wstawić
do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na placek grubości 5 mm, podzielić na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt położyć troszkę dżemu lub konfitury i zwinąć rogaliki. Wysmarować tłuszczem blaszkę i układać rogaliki jeden obok drugiego. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.