lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki na śmietanie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż.

Rogaliki na śmietanie Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Rogaliki na śmietanie

Składniki:

Dodatkowo:

  • Różana mgiełka- konfitura z płatków róż

Sposób przygotowania:

Rogaliki na śmietanie

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, drożdże instant, mieszamy. Wbijamy jaja, wsypujemy cukier,dodajemy śmietanę i rozpuszczoną letnią margarynę.

Miksujemy składniki koło 10 minut. Ciasto odchodzi od ścianek misy-idealna konsystencja. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką.

Po godzinie ciasto odgazowujemy dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto na okrąg, dzielimy je na 8 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę, zwijamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajem.

Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Rogale wyszły delikatne, lekko chrupiące po prostu pyszne.

Rogaliki na śmietanie
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, drożdże instant, mieszamy. Wbijamy jaja.
Rogaliki na śmietanie
Dodajemy śmietanę , sześć łyżek do reszty składników.
Rogaliki na śmietanie
Wsypujemy 150 g cukru do reszty składników .
Rogaliki na śmietanie
Wlewamy do składników rozpuszczoną letnią margarynę.
Rogaliki na śmietanie
Miksujemy składniki koło 10 minut. Ciasto odchodzi od ścianek misy-idealna konsystencja.
Rogaliki na śmietanie
Po godzinie ciasto odgazowujemy dzielimy na połowę.
Rogaliki na śmietanie
Wałkujemy ciasto na okrąg, dzielimy je na 8 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę,
Rogaliki na śmietanie
Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.